Anale kloofjes
Bij harde ontlasting komt vaak (te) veel druk op de anus te staan. Daardoor kunnen kloofjes ontstaan. Deze worden ook wel anale fissuur genoemd. Lees meer over de symptomen, oorzaken en behandeling van anale kloofjes.
Hoewel anale kloofjes niet gevaarlijk zijn, zijn ze vaak wel heel vervelend. Want ze gaan vaak gepaard met pijn. Bovendien zijn ze lastig schoon te houden, waardoor ook andere klachten kunnen ontstaan. Elke keer dat je naar de wc gaat, kan zo’n kloofje weer openscheuren. Daardoor blijft het bestaan én klachten geven.
Verder lezen: Anale fissuur, symptomen, oorzaken en behandeling
Wat zijn symptomen van anale kloofjes?
Anale kloofjes gaan gepaard met diverse symptomen. Deze symptomen zijn:
- Bloed: een kloofje is letterlijk een scheurtje in je huid. Dus niet gek dat daar soms ook bloed bij komt kijken. Dat hoort maar een klein beetje te zijn. Zie jij – naar jouw mening – veel bloed, bijvoorbeeld na het afvegen? Ga dan naar je huisarts.
- Brandend gevoel: branderigheid komt heel vaak voor bij kloofjes.
- Bultje: als je kloofje ontstoken is, ontstaat vaak een bultje, net naast je anus.
- Jeuk: jeuk komt veruit het vaakst voor bij een kloofje. Net als bij wondjes elders op je lichaam. Het belangrijkste bij jeuk: niet krabben! Dan maak je het erger.
- Koorts: je kunt bij een kloofje ook koorts krijgen. Waarom precies is niet bekend.
- Ontsteking: kloofjes kunnen gaan ontsteken. Dan kun je een bultje bij je anus voelen. Ook kan er wat pus/slijm uit je anus komen.
- Pijn: bij veel mensen zorgen kloofjes voor een scherpe pijn. Met name tijdens en na het poepen. Maar het kan ook al bij het zitten zijn.
- Slijm: er kan wat slijm uit je anus lekken als je kloofjes hebt. Dit betekent meestal dat je kloofjes ontstoken zijn.
Wat zijn de oorzaken van anale kloofjes?
Er bestaan verschillende oorzaken voor het ontstaan van anale kloofjes. De meest voorkomende zijn:
- Stoelgang: heb jij een probleem bij het poepen? Bijvoorbeeld harde ontlasting, verstopping of diarree? Dan kan dat leiden tot anale kloofjes.
- Ziekte van Crohn: Crohn is een chronische darmontsteking. Het is bekend dat daarbij vaak scheurtjes/kloofjes ontstaan rond de anus.
- Zwangerschap en bevalling: zowel zwangerschap als de bevalling zorgen voor grote druk op de anus. Dat kan al heel snel kloofjes tot gevolg hebben.
- Anale seks: bij anale seks kan de anus te ver opgerekt worden. Daarbij kunnen kloofjes ontstaan.
Hoe kun je anale kloofjes het beste behandelen?
De beste behandeling is natuurlijk anale kloofjes voorkomen. Onderstaande tips helpen daarbij. Maar ze zijn ook effectief als je al last van kloofjes hebt.
Pas je dieet aan
Eet producten met veel plantaardige vezels (zoals bruin brood). En drink voldoende water (1,5 tot 2 liter per dag). Dat helpt bij een soepele stoelgang.
Smeer met een goede anale zalf
Een goede anale crème/zalf brengt de huid tot rust. Zo helpt het wondjes en kloofjes genezen. Daarnaast nemen je klachten af, zoals jeuk en pijn.
Ons product, AnaMel, is bewezen effectief. Het belangrijkste ingrediënt is zuivere honing. Zuivere honing staat bekend om de volgende eigenschappen:
- Het helpt wondjes sneller genezen
- Biedt antibacteriële bescherming
- Vermindert jeuk
AnaMel eerst proberen? Dat kan!
Ga naar de wc als dat nodig is
Ontlasting ophouden vergroot de kans op (nieuwe) kloofjes.
Vervang wc-papier door natte doekjes
Natte doekjes zijn zachter voor de huid. Ga wel voor doekjes zonder alcohol of parfum.
Zoek hulp bij de huisarts
Die kan medicijnen voorschrijven, zoals poeders of drankjes met veel plantaardige vezels. Ga sowieso langs als je je zorgen maakt om (de oorzaak van) jouw kloofjes. En als bovenstaande tips niet helpen.