Anale fissuur
Heb jij last van een anale fissuur? Of vermoed je dat je er één hebt? Dan vind je in dit artikel alle informatie die je zoekt: hoe je ze herkent, hoe ze ontstaan en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is een anale fissuur precies?
Een ander woord voor anale fissuur is ‘anuskloof’. In het begin is het ‘slechts’ een scheurtje in de huid rond je anus. Behandel je dat scheurtje niet of te laat? Dan kan het gaan zweren. Er zijn verschillende oorzaken voor een fissuur. Ook de symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen.
Hoe herken je een anale fissuur?
Je kunt een anale fissuur herkennen aan diverse symptomen. Deze symptomen zijn:
- Bloed: je scheurtje kan gaan bloeden. Misschien heb je dat al eens opgemerkt, op het toiletpapier. Als je denkt dat je véél bloed verliest, neem dan direct contact op met je huisarts. Want de oorzaak kan ook ernstiger zijn.
- Branderig gevoel: de kans is groot dat je een branderig gevoel hebt. Dit symptoom komt namelijk heel veel voor bij de scheurtjes.
- Bultje: een fissuur kan gaan ontsteken. Dat uit zich door een bultje, net naast de anus. Ook kan er pus en/of slijm ontstaan.
- Jeuk: deze klacht gaat bijna altijd gepaard met een fissuur. Maar ga niet krabben. Daar wordt het alleen maar erger van. Ook kan het scheurtje dan niet genezen. Kun je er echt niet vanaf blijven, omdat de jeuk té heftig is? Schaf dan direct een goede zalf aan. Die helpt ook tegen jeuk. Én je huid kan dan herstellen.
- Koorts: zijn je klachten erg hevig? Dan kun je koorts ontwikkelen. Dit is dus eerder het gevolg van je klachten, dan de fissuur zelf.
- Pijn: een anuskloof kan enorm pijn doen. Alsof je anus openscheurt. Vooral tijdens én na het poepen. Maar ook op andere momenten, zoals wanneer je gaat zitten. Dit is een duidelijk teken dat je er iets aan moet doen.
Tip: behandel een anale fissuur met AnaMel honingzalf
Hoe ontstaat een anale fissuur?
Een anale fissuur heeft verschillende oorzaken. Dit zijn degene die het vaakste vastgesteld worden:
- Problemen bij het poepen: is je ontlasting hard? Ben je verstopt? Of juist aan de diarree? Alle 3 zijn veroorzakers van scheurtjes rond de anus. In de eerste 2 gevallen omdat de harde poep langs je anus moet, én je daarvoor moet persen. Bij de diarree met name door het vele afvegen.
- Ziekte van Crohn: dit is een chronische darmontsteking, waarvan bekend is dat er anale fissuren kunnen ontstaan.
- Zwangerschap: grote druk op de anus zorgt voor fissuren. Bij een zwangerschap is er continu druk. Én het kan voor obstipatie zorgen, zodat je dus harder moet persen bij het poepen.
- Bevallen: persen is uiteraard een overbekend fenomeen wanneer je moet bevallen. Onder die hoge druk ontstaan vaak ook scheurtjes in de huid rondom de anus.
- Anale seks: deze oorzaak wordt vaak niet genoemd. Des te belangrijker om ‘m hier te noemen. Want hierdoor kan de anus te ver opgerekt worden, met scheurtjes als gevolg.
Verder lezen: anale fissuur, symptomen, oorzaken en behandeling
Wat te doen bij een anale fissuur?
Soms gaat een anale fissuur vanzelf over. Maar dat weet je nooit zeker. En als je nú last hebt van klachten, wil je natuurlijk niet wachten.
Hieronder staat wat je ertegen kunt doen. We laten alleen bewezen behandelingen zien. Alternatieve behandelingen zoals homeopathie laten we buiten beschouwing.
Sommige maatregelen kun je zelf uitvoeren. Dat is natuurlijk fijn bij zo’n intieme klacht. Maar: zijn jouw klachten te heftig? Maak je je zorgen over je gezondheid? Stap dan altijd naar de huisarts.
Zo voorkom je een fissuur:
- Voorkom harde ontlasting en obstipatie: dat doe je door gezonder te eten, met voldoende vezels. En door genoeg water te drinken (minimaal 2 liter per dag).
- Haast je niet op de wc: hoe meer haast je hebt, hoe harder je gaat persen om snel klaar te zijn met poepen. Scheurtjes liggen dan altijd op de loer. Neem desnoods een boek mee. Of je telefoon.
- Gebruik een glijmiddel bij anale seks: zo voorkom je dat de anus te veel oprekt, en er (nieuwe) fissuren ontstaan.
Zo bestrijd je zélf (symptomen van) een fissuur:
- Pijnstilling: dit is natuurlijk geen genezing, maar wel een fijne symptoombestrijding wanneer je erg veel pijn hebt. Een paracetamol kan al een groot verschil maken. Zorg daarnaast wel dat je ook iets aan de oorzaak van de fissuur doet.
- Zalf: gebruik een goede anale zalf. AnaMel is daar een voorbeeld van. AnaMel is gemaakt van zuivere honing. Het helpt wondjes sneller genezen, biedt antibacteriële bescherming en werkt jeukstillend.
AnaMel eerst proberen? Dat kan!
Zo laat je een ernstige (chronische) anale fissuur behandelen:
- Spierontspannende-injectie: een spierontspannende-injectie? Jazeker. Want zo’n injectie verlicht de druk op je kringspier, tijdelijk. Dat helpt je bloed beter door te stromen. Zo kan je huid herstellen. Voor deze behandeling moet je uiteraard eerst naar de huisarts. Heb je nog geen lichtere behandelingen, zoals een zalf, geprobeerd? Begin daar dan eerst mee (tenzij je je zorgen maakt).
- Operatie: soms is een operatie nodig om je fissuur te herstellen. Een spierontspannende-injectie is daar een voorbeeld van. Maar ze kunnen ook een klein sneetje in je sluitspier maken. Dat voorkomt hopelijk fissuren in de toekomst. Ook de fissuur zelf wordt meestal al tijdens de operatie verholpen.
Probeer AnaMel tegen een anale fissuur
AnaMel is een licht verkoelende zalf met 100% natuurlijke, zuivere honing. Zónder hormoonzalf of antibiotica. Dat maakt de zalf een natuurlijke behandeling tegen anale fissuren.
Je kunt het langdurig gebruiken, tot je fissuur verdwenen is. Het is ook veilig voor kinderen. Vraag bij heel jonge kinderen altijd wel eerst even advies aan je huisarts.