Aambeien
Als je een aambei hebt, betekent dit dat er een bloedvat is opgezwollen. Dit bloedvat zit aan de binnenkant van de anus. Een aambei is dan ook meestal inwendig en daarom onzichtbaar. Inwendige aambeien geven meestal geen klachten.
Een aambei kan ook uitwendig worden: dan praat je ook wel over een ‘uitgezakte’ aambei. Uitwendige aambeien zijn wel zichtbaar. En kunnen vervelende klachten geven zoals jeuk en pijn.
Wat zijn symptomen van aambeien?
Inwendige aambeien geven normaal gesproken geen symptomen. Maar uitwendige aambeien wel. Deze symptomen zijn:
- Bloed: soms gaat een aambei kapot. Bijvoorbeeld door krabben of omdat er veel druk op uitgeoefend wordt. Normaal gesproken is het bloeden snel voorbij. Wel kan het de huid om de anus heen irriteren.
- Jeuk: door de aambei kan er soms wat slijm uit je anus lekken. Dit irriteert de huid eromheen, met jeuk als gevolg. Probeer krabben te vermijden. Want daardoor kan de irritatie – en dus de jeuk – erger worden.
- Pijn: een aambei kan om verschillende redenen pijn doen. Bijvoorbeeld door krabben, of door een moeilijke stoelgang. Je kunt een bad nemen om de pijn te verzachten. Probeer daarnaast zo min mogelijk te krabben!
Verder lezen: symptomen van uitwendige aambeien
Wat zijn de oorzaken van aambeien?
Er bestaan verschillende oorzaken voor het ontstaan van aambeien. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zorgen voor hoge druk op de anus. Dat is de algemene reden voor het ontstaan van dit anaal ongemak. De oorzaak van die druk is bijvoorbeeld:
- Stoelgang: zit jij lang op de wc als je moet poepen? En/of is je ontlasting hard, zodat je hard moet drukken? Dan kunnen daardoor aambeien ontstaan.
- Zwangerschap en bevallen: tijdens de zwangerschap komt er steeds meer druk op de anus te staan. En tijdens de bevalling zorgt het persen voor heel veel druk. Daarom ontstaan er ook veel aambeien in deze situaties.
Verder lezen: de oorzaak van aambeien
Hoe kun je aambeien het beste behandelen?
Aambeien voorkomen is natuurlijk het beste. Maar dat kan niet altijd. Als jij er last van hebt, kun je gelukkig verschillende dingen doen om er zo min mogelijk last van te hebben.
Aambeienzalf
Aambeienzalf – of eigenlijk: anale zalf – is niet bedoeld om aambeien te doen krimpen. In plaats daarvan helpt het tegen de klachten als jeuk en pijn.
AnaMel is zo’n zalf die tegen anale klachten helpt. De ingrediënten helpen je huid om de aambei te herstellen. Zodat die niet meer geïrriteerd is. Daardoor verdwijnen de klachten die erbij horen.
AnaMel eerst proberen? Dat kan!
Elastiekjes
Wil je definitief van je aambei af? Dan kun je ook een kleine operatie overwegen, met elastiekjes. Die zorgen ervoor dat de aambei afsterft. Dit kun je dus niet zelf; hiervoor heb je artsen nodig.
Terugduwen
Je kunt proberen om uitwendige aambeien terug te duwen, zodat het weer een inwendige aambei wordt. Als dit lukt, kan de aambei opnieuw uitzakken. Dan kun je ‘m opnieuw terugduwen.