Anale klachten

Wondjes, beschadigde en/ of ontstoken huid rondom de anus Berucht zijn de anaal kloofjes, ofwel fissuren (fissura ani). Fissuren zijn kleine wondjes of scheurtjes in de anus, die bij elk toiletbezoek opnieuw kunnen openscheuren. Dat gaat vaak gepaard met scherpe pijn tijdens of na het poepen, vaak met wat bloedverlies. Onbewust houden mensen door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier de ontlasting op. Dit heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij iedere stoelgang scheurt het kloofje steeds weer open en blijft op die manier hardnekkig bestaan.

Opties voor behandeling van anaal kloofjes

Dietaanpassing – Meestal reageert een fissura ani op eenvoudige maatregelen. De eerste maatregel is erop gericht om de poep zacht te houden. Daarvoor is het eten van voldoende plantaardige vezels (zemelen, bruinbrood) en het drinken van veel water (zo’n anderhalf tot twee liter extra per dag) nodig. Daarnaast kan de arts u medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.

Zalf – Als eerste vorm van behandeling kan een bloedvatverwijdende en spierverslappende zalf worden voorgeschreven, die regelmatig in de anus op het kloofje moet worden aangebracht. Als bijwerking van dit zalfje (ISDN-zalf) is bekend dat het hoofdpijn kan geven. Door de ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen kan AnaMel® hier een goed alternatief zijn. Bovendien biedt AnaMel® antibacteriële bescherming tegen o.m. de bacterie E.coli die rondom de anus veelvuldig voorkomt.

Wanneer het kloofje ondanks de aanpassing van het dieet en de behandeling met de zalf blijft bestaan, adviseren wij (opnieuw) contact op te nemen met uw huisarts.

Jeuk, irritatie aan de anus

Jeuk aan de anus wordt ook wel peri-anale jeuk of pruritus ani genoemd. Peri-anale jeuk is in veruit de meeste gevallen onschuldig maar kan wel zeer vervelend zijn: het zorgt overdag voor irritaties en het kan u ’s nachts uit uw slaap houden. Door het krabben kan de huid verder geïrriteerd raken en kan de jeuk zich uitbreiden tot het hele peri-anale gebied. Deze vervelende kriebel aan de anus kan iedereen overkomen, van kind tot oudere. Wel is het zo dat het meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomt.

Bij een kwart van de mensen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. In veruit de meeste gevallen wordt de jeuk veroorzaakt door een huidaandoening, zoals eczeem of een contactallergie. Ook speelt een vochtige omgeving rondom de anus bijvoorbeeld als gevolg van incontinentie of gebruik van luiers en inlegkruisjes een belangrijke rol bij jeuk en irritaties. Aambeien of marisken (goedaardige huidaanhangels rondom de anus waar makkelijk poeprestjes in de plooijen ervan kunnen achterblijven die irritatie en jeuk veroorzaakt) kunnen ook een rol spelen bij anale jeuk. Een belangrijke oorzaak van anale jeuk is irritatie eczeem door ontlasting. Reinig dan de huid na elk WC bezoek met een doekje met alleen lauw warm schoon water (geen zeep, geen geparfumeerd doekje). Eventueel kan daarna AnaMel® worden aangebracht.

Transpiratievocht tussen de billen kan leiden tot eczeemplekken (smetten). De huid wordt door het vocht week en kan door tegen elkaar schuren en kapot gaan. Vaak speelt overgewicht hier een rol. AnaMel® helpt bij jeukklachten en helpt de kapotte huid te herstellen. Door de wondhelende eigenschappen van medicinale honing ondersteunt AnaMel® het herstel van de schrale, geïrriteerde huid. AnaMel® zorgt er ook voor dat de huid bij eczeem rustiger wordt.

Tips en adviezen bij anale jeuk

Het is belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne van de anus en de huid rondom de anus. Was het gebied rondom de anus daarom bij voorkeur met lauwwarm water en gebruik geen zeep. Dep de huid daarna voorzichtig droog. Houdt de huid zoveel mogelijk droog.Vermijd geparfumeerd en/of vochtig toiletpapier. U kunt aambeien en wondjes aan de anus helpen te voorkomen door ervoor te zorgen dat uw ontlasting zacht en soepel is. Dat zorgt ervoor dat u niet hard hoeft te persen om de ontlasting kwijt te raken. Eet veel vezels en drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water.